Receptov na to najlepšie stravovanie a chudnutie nájdete okolo seba naozaj veľa. Ale len málokto si z toho množstva vie vybrať naozaj správne riešenie. Často sa zabúda na jednu z najdôležitejších zložiek RAW stravy, ktorou sú živé enzýmy. Podporujú správnu funkciu tela a jeho rôzne chemické reakcie. Prezradíme vám, ako ich môžete veľmi jednoducho získať.
Pri ich absencii vás postupom času prestane vaše telo poslúchať a nastáva obdobie diagnostikovania rôznych ochorení, ktoré v dôsledku týchto nedostatkov vznikajú a môžu vás pripraviť o pevné zdravie a radosť zo života.
Obsah článku
Aj vegánska strava ba mala byť RAW
Enzýmy sú pre naše telo jedna z najdôležitejších zložiek, na základe ktorej fungujeme. Potrebujeme ich na dýchanie, pri chôdzi a samozrejme aj na správne trávenie jedla. Ich nedostatok eliminuje aj všetky naše snahy o ideálne chudnutie, na základe čoho potom prichádzame o ilúzie v lepšiu budúcnosť.
Samozrejme, naše telá majú vlastnú zásobu enzýmov, ale logicky sa spoliehame aj na tie, ktoré dostaneme alebo získame z našich jedál. Použitie tepla (konkrétne nad 48 ° C) však niektoré z nich v potravinách ničí, takže sa telo preťažuje tým, že musí produkovať viac svojich vlastných enzýmov a vyčerpávať svoju energiu.
Takže, ak sa spoliehate pri diéte alebo správnom životnom štýle len na zdravé a uvarené jedlo, pri vysokých stupňoch teploty sa citlivé živiny zničia a efekt je presne opačný. Pre príklad uvádzame, že také paradajky strácajú asi 10 % svojho obsahu vitamínu C, keď sa varia už len dve minúty.
Zmeniť to môžete iným spôsobom prípravy a konzumácie potravín. Ak ste si obľúbili vegánsku stravu, uplatňujte princípy RAW stravovania aj pri jej zložení. Pri akejkoľvek diéte by ste na živé enzýmy v potrave nemali zabudnúť, pretože tvoria základ, z ktorého je naše telo poskladané.
Môže vám takáto strava uškodiť?
Závisí to od nášho tela a jeho schopnosti niektoré surové potraviny rozložiť a stráviť. Je to spôsobené tým, že varené potraviny sa ľahšie mechanicky rozpadajú vďaka pôsobeniu žuvania a rozkladajú bunky v črevách. Aj škroby a bielkoviny majú pri varení svoj význam, pretože sa menia na formu, ktorá je pre nás ľahšie zvládnuteľná.
Riešením môže byť Hryzka
Pokiaľ si vyberiete správnu formu aktivovanej, naturálne zmesi, môžu byť pre vás príjemným spestrením dňa a zdrojom získania obrovského množstva energie aj klasické alebo špeciálne bezlepkové raňajky.
K ich príprave nepotrebujete deň dopredu premýšľať nad tým, či máte všetky potraviny v chladničke alebo komore čerstvé. Stačia vám tri polievkové lyžice tejto zmesi, ktoré za stáleho miešania zalievate 0,8 až 1 dcl. odstátej prevarenej vody (do 43 °C), prípadne čaju, ktorý ste nestihli vypiť. Takto pripravenú zmes necháte potom ešte asi dve minúty odstáť a po ozdobení ovocím alebo inou pochutinou môžete konzumovať.
Neprídete o zdravé enzýmy, pretože v tejto zmesi ich je naozaj veľa, a pritom si dobre pochutnáte. Okrem toho, za krátky čas získate lahodné jedlo, ktoré vám dodá potrebnú energiu a nezaťaží žalúdok. Tak sa už len presvedčte, ako jednoducho to s Hryzkou funguje.