Aj rezeň môže byť Váš kamarát

0
436

Väčšina diét sa vyhýba mäsu pretože obsahuje veľa tukov, ktoré mu pridávame aj pri jeho úprave. Netreba však zabúdať, že aj napriek tomu obsahuje veľa dôležitých látok, ktoré sú pre správne fungovanie nášho tela nevyhnutné. Ak sa ho predsa vzdáte, mali by ste myslieť aj na náhradu týchto živín z iných zdrojov. To nie je vždy jednoduché, preto môžete vyskúšať aj celkom iný prístup k samotnému chudnutiu. Aj súčasťou Vášho diétneho jedálnička tak môže byť aj mäso.
Uprednostniť, samozrejme, treba jeho chudé varianty a aj pri príprave dbať na malé množstvo olejov, ktoré použijete. Vždy je však lepšie voliť zdravé varianty, preto vymeňte slnečnicový za olivový extra panenský olej.
Táto strava je samozrejme vhodná najmä pre tých, čo si bez mäsa nevedia predstaviť ani jeden deň. Váš jedálniček tak bude pozostávať z raňajok, na obed si pripravíte chutné mäso a ľahšej večere. Počas dňa si môžete dopriať aj jedno malé občerstvenie v podobe jedného kusa ovocia, či nízkotučného tvarohu so zeleninou. Netreba zabúdať ani na výdatný pitný režim, prednosť však dajte čistej vode, nesýteným minerálkam, či bylinkovým čajom.
Ak sa chcete podujať na tento veľmi chutný spôsob chudnutia, tu je pár receptov, s ktorými budete chudnúť zdravo, a predsa si aj pochutíte.
Zásada nízkotučných výrobkov a potravín platí aj tu, preto na raňajky dajte prednosť tvarohu, jogurtu, či syru s nízkym obsahom tukov. K tomu si môžete zvoliť celozrnné pečivo a ovocie.
Na obed si pochutíte na vytúženom, i keď chudom mäse. Za vyskúšanie stojí:
Bravčový rezeň so šampiňónmi – asi 120 g chudého bravčového rezňa opečte na 2 ČL olivového oleja z oboch strán. Po upečení ho osoľte, okoreňte a uložte na teplé miesto. Do výpeku dáme 100 g nakrájaných čerstvých šampiňónov, tie opečieme a osolíme. Následne podlejeme 5 PL mäsového vývaru a doprajeme si aj 1 lyžicu smotany na varenie. Rezeň poliaty omáčkou podávame s cestovinami a samozrejme zeleninou.
Niečo nové môžete vyskúšať s talianskou špecialitou – saltimbocca. Potrebovať budete teľací rezeň, ktorý na tenko vyklepeme a prekrojíme na polovicu. Na každú položíme plátky talianskej šunky, preložíme a zaistíme špáradlom. Opečieme, samozrejme, na malom množstve oleja, osolíme a okoreníme. Do výpeku dáme následne trochu zeleninového vývaru a podávame so zeleninou, prípadne malým kopčekom celozrnnej ryže.
Kurací rezeň s varenou zeleninou – kurací rezeň naklepeme a opečieme na malom množstve oleja. Do výpeku pridáme citrónovú šťavu a zeleninový vývar a zohrejeme. Rezeň podávame s výpekom a varenou zeleninou, napríklad hráškom a mrkvou.
Na večeru si môžete päť dopriať nízkotučný syr, tvaroh, alebo jogurt so zeleninou alebo ovocím. Nezabúdajte však ani na dostatok pohybu, choďte do práce pešo, alebo sa pravidelne prechádzajte.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here