Cukrovka (diabetes melitus) ja chronické, celosvetovo rozšírené ochorenie. Dnes o nej hovoríme ako o epidémii tretieho tisícročia. Počet ľudí trpiacim týmto ochorením neustále narastá. Ide o chorobu látkovej premeny. Náš organizmus nie je schopný využívať zo stravy cukor ani iné sacharidy.  Jej najväčším prejavom je hyperglukémia – zvýšenie cukru v krvi.

Práve preto sme sa rozhodli zhrnúť v nasledujúcich riadkoch, aká diéta by pre Vás mala platiť, pokiľ týmto ochorením trpíte, alebo aj  prípade, že sa mu chcete vyhnúť. Existuje totižto niekoľko potravín, ktoré majú schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi.

V prvom rade znížte množstvo prijímaného množstva. – diabetici by sa nemali prejedať! Neprijímajte cukry ani koncentrované sacharidy, zvýšte však príjem bielkovín. Nezabúdajte sa stravovať pestro, konzumovať veľa zeleniny, ovocia a piť veľa tekutín.

Aké potraviny sú vhodné pre diabetikov?

RASTLINY: baza čierna, ľubovník bodkovaný, plod jalovca, koreň púpavy, koreň nátržníka, plody feniklu, listy čučoriedok, žerucha a pod.

ZELENINA: baklažán, uhorka, hlávkový šalát, tekvica, cukina, cibuľa a cesnak

OVOCIE: grapefruit, jahody, melón, slivky, banány, sušené čučoriedky

STRUKOVINY: také, ktoré majú schopnosť pomaly uvoľňovať živiny, t.j. Sója alebo šošovica

OBILNINY: uvoľňujú energiu z teľa postupne, napr. Ovos, vločky…

KORENINY: škorica, klinček, kurkuma, bobkový list, kari korenie

OST. POTRAVINY: ryža, celozrnné potraviny, potraviny bohaté na vlákninu

VITAMÍNY: zvýšte príjem vitamínu B, chróm, horčík, zinok; to v podstate znamená, že by ste mali konzumovať obilniny, fazuľu, syry, tekvicové a sezamové semeá, pšeničné klíčky a otruby

Okrem zdravého stravovania je pre cukrovkárov dôležitý i dostatok pohybu. Zvýšená fyzická aktivita Vám pomôže pri trávení.

Rate this post

Od Honza

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *