Oddelená strava je skvelou pomôckou nielen pri chudnutí, ale naučíte sa vďaka nej kontrolovať to, čo jete, a navyše sa budete cítiť lepšie a zdravšie. V súčasnosti je tento spôsob chudnutia veľmi obľúbený.

Ako vlastne oddelená strava funguje?

Princíp znie jednoducho, no realizácia je často oveľa ťažšia, ako by sa mohlo zdať. Základom je rozdelenie potravín do dvoch základných  skupín, ktoré medzi sebou nemôžete konzumovať. Napríklad potraviny bohaté na bielkoviny (mäso, ryby, vajcia) sa nemôžu kombinovať s potravinami bohatými na cukry, či iné látky (zemiaky, chlieb, ryža). Tieto potraviny sa nemôžu kombinovať, pretože majú rozdielny čas trávenia a rozdielne požiadavky na kyslosť či zásaditosť tráviacich štiav. Potrava by Vám nemala dlho ležať v žalúdku. Oddelená strava ja však veľmi chutná!

Ako teda vyzerajú jednotlivé skupiny jedál?

SKUPINA A: – živočíšna skupina: všetky druhy mäsa, údeniny, hydina, ryby, mlieko, mliečne výrobky, jogurt – iba biely, vajíčka

SKUPINA B: – rastlinné skupina: všetky druhy obilnín – pšenica, raž, ovos, jačmeň, proso; kukurica, pohánka, všetky výrobky z celozrnných obilnín: tmavý chlieb, celozrnné pečivo, koláče z celozrnnej múky, krupica, obilné vločky, bezvaječné cestoviny, strukoviny- fazuľa, hrach, šošovica; sója a všetky sójové výrobky, tofu, zemiaky, ryža, musli bez cukru, semienka, sezam

–        Podskupina 1: zeleninová; tvoria ju všetky druhy koreňovej, hlúbovej a šalátovej zeleniny, huby, korenie, kečup a sójová omáčka bez cukru, horčica a zeleninové šťavy

–        Podskupina 2: ovocná; všetky druhy ovocia, kompótov a džemov sladených umelým sladidlom, ovocné džúsy bez cukru

–        Podskupina 3: všetky druhy nepražených a nesolených orechov

KOMBINÁCIE JEDÁL:

–        Nekombinujte potraviny hlavných skupín A a B, ovocnú podskupinu so skupinou A, ovocnú podskupinu so  zeleninovou

Ako teda vyzerá oddelená strava?

–        Ako prílohu k mäsu zvolíme zeleninu, syr jeme postrúhaný na šaláte, šaláty jeme bez pečiva, cestovinu kombinujeme so zeleninou

Pozitíva oddelenej stravy:

–        Prečistia sa nám črevá, zníži sa potreba jesť veľa, lebo sa nám bude prijatá potrava racionálnejšie zúžitkovávať, získame lepší prehľad o tom, čo a kedy sme zjedli, nakupujeme cielene….a hlavne, cítime sa lepšie .

 

Rate this post

Od Honza

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *