Ak chcete schudnúť musíte spaľovať tuky uložené prevažne na problémových partiách nášho tela. S revolučným riešením ako na to prišiel aj Dr. Atkins, podľa ktorého naše telo spaľuje najmä sacharidy a až následne tuky. Niekedy však nedochádza ani k úplnému spaľovaniu sacharidov a tie sa prirodzene ukladajú v našom telesnom tuku.
Princíp Atkinsonovej diéty teda spočíva v obmedzení príjmu sacharidov v strava, čím naše telo prinútime spaľovať najmä tukové zásoby. Dôležité je teda upraviť jedálniček, a to podobne ako u ketónovej diéty.
Atkinsonova diéta pozostáva z fáz. Prvou je maximálne obmedzenie príjmu sacharidov, a to na 20 g za deň. Vyhýbať sa teda musíte nielen sladkostiam, ale aj múčnym jedlám a konzervovaným potravinám. Všetko toto obsahuje sacharidy, ktoré spôsobujú aj náš neustály pocit hladu. Keď si naše telo zvykne na jedálniček bez cukrov, nebude sa pocit hladu dostavovať tak rýchlo.
Druhá fáza pozostáva z postupného pridávania cukrov opäť do stravy. Ak by sme ich totiž začali jesť tak ako pred diétou, jojo efekt by bol zaručený. Postupným pridávaním sacharidov do stravy, schudnete dlhodobo.
Prvá fáza trvá asi 2 týždne a musíte sa vzdať aj ryže, cestovín, zemiakov, kuskusu. Tabu je tiež pečivo, sladkosti, ale aj mlieko a mliečne výrobky najmä tie, ktoré obsahujú cukor. Konzumovať môžete zeleninu, ktorá má nízky obsah sacharidov, ako napríklad listová zelenina, uhorky, papriky, či karfiol.
Strava by teda mala pozostávať z bielkovín a tukov. Odporúčané potraviny sú: mäso, vajcia, ryby, syry, maslo a olivový olej.
V prvej fáze je však nutné aj veľa piť, najlepšie čistú vodu a samozrejme sa aj hýbať.
Atkinsonova diéta ponúka zaujímavú možnosť aj v relatívne krátkom čase, zhodiť niekoľko kilogramov, no nie je vhodná pre každého. Vyhnúť by sa jej mali najmä deti a mladiství, ale aj staršie ročníky. Nie je tiež vhodná pre vytrvalostných športovcov, ani fajčiarov, diabetikov, a tiež tých, čo majú problémy s obličkami, pečeňou, či srdcom. Nevhodná je tiež pre tehotné a dojčiace ženy.

Rate this post

Od Honza

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *