Tuky sú zlúčeniny glycerolu a vyšších mastných kyselín. Jedná sa o látky, ktoré sú vo vode nerozpustné. Tuky, nech už sú v akejkoľvek forme sú oddávna bežnou súčasťou každodennej stravy človeka. Pre zdravie by mal každý človek konzumovať určité množstvo tuku, ktorý by mal obsahovať hlavne nevyhnutné esenciálne mastné kyseliny.

Význam tukov pre naše telo, alebo prečo by sme mali tuky jesť?

  • Prenášajú na správne miesta do tela vitamíny A, D, E, K
  • Vápnik preniká do kostí s tukmi
  • Pomáhajú premieňať betakarotén na vitamín A (retinol)
  • Ich spalné teplo je najvyššie
  • Sú najvyššou energetickou zásobou v tele – každý gram tuku = 38 kJ
  • Podkožný tuk chráni telo pred stratou tepla a vnútorné orgány pred mechanickým poškodením
  • Sú súčasťou fosfolipidov , ktoré tvoria biologické membrány
  • Zabezpečujú organizmu dostatok kyslíka
  • Sú nevyhnutné na fungovanie sivých mozgových buniek

O tukoch sa však často hovorí len v súvislosti s obezitou. Tu je dôležité podotknúť, že tuky nie sú zlé. Zlými začínajú byť až v okamihu, keď ich človek konzumuje viac, ako by mal. No i medzi jednotlivými tukmi môžeme rozlišovať, ktoré sú „lepšie“ a ktoré „horšie“.

Mali by ste si vyberať hlavne nenasýtené mastné kyseliny, ktoré prospievajú obehovému systému. Naopak, nasýtené mastné kyseliny by ste mali konzumovať v čo najmenšom množstve, pretože zvyšujú škodlivý cholesterol v krvi, ktorý zužuj cievy, dokonca zhoršujú prekrvenie mozgu.

Nenasýtené mastné kyseliny nájdete najmä v olivách, kukurici, rybách, sóji. Na prípravu jedál používajte najmä ochutené oleje, ako rozmarínový, šalviový, či olej s čili a tymiánom.

Za správnu sa považuje kombinácia 1/3 živočíšnych tukov (mliečne výrobky, mäso, údeniny), 1/3 z nenasýtených mastných kyselín (olivový, slnečnicový olej) a 1/3 jednoduchých nenasýtených kyselín (olivový, repkový olej). Navyše, maximálna denná spotreba tukov by nemala presiahnuť 70g. pritom až 65% sa nachádza v skrytých tukoch z omáčok, sladkostí, údeninách a syroch.

 

Rate this post

Od Honza

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *